Son dönemlerde albüm çalışmalarına yönelen grupların sayısı giderek artmaya başladı. Bu, birçok grubun uzun yıllar hayalini kurduktan sonra ulaşmak istediği hedeftir. Yıllarca sahne tozu yutmuş müzisyenler, elde etmiş oldukları tecrübeleri bir stüdyo albümü ile pekiştirmek isterler. İşte Sahte Cennet bu tanıma uygun düşen gruplardan biri. Ben sordum, grubun solisti Sare, gitaristi Evren ve davulcusu Gökmen yanıtladı. Buyurun Sahte Cennet’i keşfetmeye..
Merhaba, öncelikle grubun özgeçmişinden bahsedebilir misiniz biraz?
Sare: Merhaba, tabi ki. Öncelikle teşekkür ederiz güzel, iyi işler çıkartan Şehir Rock dergisine. Grup 2006 yılında kuruldu, fakat hepimizin daha öncesinde farklı grupları vardı; konserler, bar programları oluyordu. Biz Evren(Elektro gitar) ile aynı gruptaydık, daha sonra Evren ile beste çalışmaları yapmak istedik. 2007 başında baktık ki; 12 beste bitmiş ve biz de albüm çalışmasına girmeye karar verdik. Kral Tv "de ilk kez Çıkış parçamız olan "On Dakika" yı seslendirdik, çok beğenildi. İlk seslendirdiğimizde açıkçası bizde ummuyorduk bu kadar çabuk beğenilip tutulacağına.. Ve şimdi ise parçaya klip çekmek için hazırlanıyoruz. Tabi ki bu arada konser ve bar programları için de çalışmalarımız devam ediyor..
‘’Sahte Cennet’’ ismi nereden geliyor?
Sare: Bunu Evren cevaplasın.
Evren: İlk olarak, Sare’yle böyle bir çalışmaya girdikten sonra yeni grubumuz için isim aramaya başladık. Değişik bir kaç isim de denedik aslında.. Pek içimize sinen bir isim bulamadık açıkçası. ‘’Sahte Cennet’’ ise bir gece benim rüyamda gördüğüm bir müzik yapımcısının bize verdiği bir isimdi.. Bizde onu rüyadan gerçeğe taşıdık.
İlginç bir isim hikayeniz varmış. Rüyanda gördüğün müzik yapımcısı kimdi Evren?
Evren: Tanınmış birisi değildi açıkçası, sadece genel bir yapımcı figürü olarak aklımda kaldı.
Sare: Zaten o figürü netleştirseydi, direk o yapımcıya gidecektik(Gülüyor).
Evren: (Gülüyor)
O zaman sanırım her şey daha farklı olurdu. Sizce nasıl olurdu?
Sare: Ya mith gibi bir şey olurdu, yada vayy bee bu kadar da olmaz dedirtecek bir şey yaşamış olurduk ve artık müziği bırakıp, evrene gitmeye başlardık ermiş olaraktan..
Yaptığınız müziği hangi kategori içerisine alıyorsunuz?
Gökmen: Kim cevaplıyor?
Sare: Gökmen sen cevapla.
Gökmen: Yeni bestelerle çeşitleniyor aslında. Biraz hafif bir şarkı ile başladık, sonrasında rock soundu kendini belli etmeye başladı. Alternatif rock diyelim..
Sare: Albümde hard rock kategorisine koyulabilecek şarkılar da olacak, gayet soft şarkılar da olacak ama. Evet, genel hatları itibariyle alternatif rock.
Evren: Alternatif rock diyelim o zaman, ama bu türün alternatif bir tür olmadığını belirtelim.
Sare: Evet, kesinlikle.
Ülkemizde alternatif rock oldukça revaçta. Sizin bu türde yapacağınız yenilikler neler olacak peki?
Gökmen: Ben deneysel çalmayı severim mesela.. Daha özgün ve doğaçlama gibi.. Elimden geldiğince grubun farkını ortaya çıkartmaya çalışırım.
Sare: Bizim getirebileceğimiz yenilik, Gökmen’in de dediği gibi parçalarımızın kendine özgün olması. Evren’de belirtti.. Biz şarkılarımızı yapıyoruz, her çalışmaya girişimizde şarkıya çello, keman, piyano gibi yeni müzik aletleri ekleyip çıkartabiliyoruz. Getireceğimiz yenilikler rock sound’unun belki de çok sesli de olabilir, mantığı olabilir.. Alternatif rock için diyorum tabi ki..
Evren: Ve olabildiğince yeni bir tat vermeye çalışıyoruz şarkılarımıza.
Şarkı sözlerini kim yazıyor ve müzikleri nasıl yapıyorsunuz?
Sare: Albümde olacak 8 parçanın, ‘’On Dakika’’ da dahil, sözü ve bestesi bana ait. Bir parça Gülriz Ünal"a ait. Bunların düzenlemelerini daha sonradan kendimiz yapıyoruz.
Evren: Aslında ilk başta söz ve müzik olarak oluşuyor parçalar, ondan sonra ortak bir düzenlemeden geçiyor.
Peki şarkı sözlerini yazarken baz aldığınız konular neler?
Sare: Aslında hangi şarkı için dediğinize bağlı, çünkü her şarkı için farklı ruh hali oluyor.
Genel hatlarıyla, karşılığında sordum, yani genel anlamda yer verilen konular, diye de düşünebilirsiniz..
Sare: Şarkılarımızın sözleri tek bir temayı içermiyor, mesela ‘’On Dakika’’ şarkımızı ilk kez dinleyen biri; "aa ne güzel aşk şarkısı" yada "isyan şarkısı bu" şeklinde bir yorum getiremez. Çünkü sözlerin içinde, hatta kelimelerin içinde herkesin kendine göre anlam yükleyebileceği duygular var.
Evren: Genel olarak kişinin kendi iç dünyasının dış dünyayla olan çatışmaları ve hayatın bu yönünün işlendiği öğeler bulunmakta aslında. Ama ikili ilişkiler ve yalnızlık teması da oldukça sözlere yansıyor.
Sare: Evet.
Albüm ve klip çalışmalarınızla ilgili son aşamaları aktarabilir misiniz, ne durumda hazırlıklar?
Gökmen: Klip için tecrübeli yönetmen Göksel Gülensoy ile anlaşıldı. Klipte kullanılmak üzere; yeniden bir kayıt almamız gerekecek. Ardından çekimler başlayacak.
Sare: Bizim öncelikli hedefimiz kalıcı olabilmek. İnsanların bizim müziğimizi, şarkılarımızı unutmasını istemedik hiç. Bu yüzden her şeyin en iyisini sunmak için hazırlanıyoruz. Klip ‘’On Dakika’’ parçasına çekilecek. Şarkı bizim nazar boncuğumuz oldu artık, klip için de Göksel Gülensoy ile anlaşıldı. Albümün çıkması ise 8-9 ayı bulacak.
Gökmen: Tabi öncelikle, mali destekleri için birkaç şirketle iletişime geçeceğiz.
Albümün ismi ve hangi firmadan çıkacağı belli mi?
Sare: Albümün çıkabilme olasılığı olan 3 şirket söz konusu. Tam belli olmadan bir şey dememiz yanlış olur. Albümün adı, çıkış parçamız ‘’On Dakika’’ olacak, ama konsepte göre de değişiklik gösterebilir.
Sahte Cennet’in kuruluş yılı 2006. Daha taze bir grup olduğunuz halde, kısa sürede albüm olayına el atmanız biraz acelece verilmiş bir karar değil mi?
Sare: Sahte Cennet adını almak 2007 yılına denk geliyor, evet. Daha öncesinde farklı bir grup ile çalışıyorduk. Arkadaşların hazır olması 1.5 sene öncesine dayanıyor. Soruya karşı soru ile karşılık verebilir miyim?
Elbette..
Sare: Albüm yapmak için kaç yıllık bir grup olmak gerekiyor?(gülüyor)
Bunun için grubun belli bir zaman periyodunu aşmasına gerek yok ama soruyu sorma nedenim; yıllarca beraberce çalışmış müzisyenler bile bir bakıyorsunuz kavga edip grubu dağıtıyorlar. Hatta gerçekleştirdikleri söyleşilerde birbirlerine laf dokundurmaktan alı bile koymuyorlar kendilerini.. Özellikle Rock dünyası bu durumu sık sık yaşıyor. Böyle şeylerle sık sık karşılaşırken; sizin kısa sürede kurulmuş bir grup olmanızın getirisi olarak, albüm olayına hemen el atmanız acelece verilmiş bir karar değil mi? şeklinde sual yönelttim. Ama maksadımı yanlış anlamayın lütfen, bu konuya bakış açınız biraz da merakımı cezbeden..
Evren: 1.5 yıl öncesine dayanıyor Sare’yle birlikte şarkıları söz ve müzik olarak hazırlamamız ve tabi daha eski bir geçmişimiz var. Bu arada da Gökmenle güzel bir uyumumuz oldu ki; büyük bir şans bu.. Ondan sonra bassçı arkadaşımız Gökhan’a rastladık. Böylece aynı amaç için bir araya gelmiş güzel bir grup oluştu. Aslında büyük ölçüde şans bizi bir araya getirdi ve iyi ki de öyle oldu.
Çoğu kez yeni yeni tanımaya başladığımız gruplara sorarız. Bu nedenle size de sormak istiyorum; müziğinizde etkisi olduğunu düşündüğünüz müzisyen ve gruplar var mı?
Evren: Aslında benim söyleyebileceğim kesin isimler yok. Genel de çok geniş bir yelpazeye yayılan şeyler dinlemeye çalışıyorum. Bunların sonucunda bir şekil çiziliyor kafamda.. Parça parça güzelliklerini görmeye çalışıyorum bir şekilde ve bu da şarkılarımıza yön veriyor.
Müzik haricinde ne işle meşgulsünüz?
Sare: Gökhan(bass) haricinde hepimiz öğrenciyiz. Ben Psikoloji son sınıf öğrencisiyim, Evren İşletme Mühendisliği öğrencisi, Gökmen de İngilizce öğretmenliği öğrencisi. Bassçımız karikatürist. Bir de yaptığımız müzikten kazanıyoruz.
Size ve şarkılarınıza ulaşmak isteyenler nasıl ulaşacak peki?
Sare: Kendi sitemiz var, 1 hafta içinde tamamlanacak. www.sehtecennet.org. Farklı müzik sitelerinden de ulaşabilirler tabi ki..
Evren: http://www.myspace.com/sahtecennet adresi de alternatif olabilir, www.sahtecennet.org tabi ki sahte değil(gülüyor).
Arkadaşlar umarım sizler açısından güzel geçmiştir, Sare sana dün de belirtmiştim; sorularım daha çok sizi tanımaya ve tanıtmaya yönelik diye.. Bu nedenle yer yer klişe sorulara da yer verdik, haliyle.. Zaten albümünüz çıkmış olsun, o zaman yine bir röportaj gerçekleştiririz.
Sare: Tabi ki. Biz çok keyif aldık gerçekten, kaliteli ve müzik dolu sorular ile karşılaştığımız için çok sevinçiyiz.
Evren: Tabi ki, güzel ve samimi bir söyleşi oldu.
Sare: Şu anda amacımız; rock dinleyicilerine çıkış şarkımızı ve onun klibini tanıtmak. Umarız klibi de beğenir dinleyiciler. Bar programlarımız ve konserler için sitemizden haber edinebilecekler zaten. Bizi bu yolumuzda yalnız bırakmadığı için Şehir Rock dergisine tekrar teşekkür ediyoruz.
Bende, sorularımı yanıtladığınız için teşekkür ediyorum. Umarım albümünüz fazla gecikmez. Belirtmek istediğiniz bir durum var mı veya benim sormadığım ekstra bir bilgi filan..
Sare: Yok, hayır teşekkür ederiz. İki link adresimiz daha var, onları da verelim isterseniz; www.herkesdinlesin.com/sahtecennet www.sahtecennet.rockmekan.com
Röportaj: Serkan BEYDE
Şehir Rock internet dergisi 2007
No comments:
Post a Comment